Sebenarnya
KF tak berapa gemar makan benda manis, kadang2 bila teringin bolehlah
makan,tapi setakat sepotong je, nak makan beriya sangat takdelah.Kalau kat
sarawak ni ada bermacam macam,(iye...sangat banyak pilihan!) kek lapis,ada kek
lapis horlick,kek lapis cheese, kek lapis milo,kek lapis rempah, kek lapis
coklat van hauten,you tell it,they got it!Dan dolu2 masa KF dok kat sana,Mawi
tengah tersangatlah femesnya...so bila kita potong kek lapis tu, akan
terbentuklah nama MAWI kat lapisan 2 kek tu....pergh...creative kan dia org.KF
beranganlah pulak nak tempah nama KF,tapi mahal lah pulak,lepas tu,kalau dah
cantek2 nama kita, kan sayang nak makan kan...kan....nak show off je gitu!!
Hish ...ujub riak takabbur pulak dah KF
ni....Suggest KF,bagi sesiapa yang nak beli kek lapis ni, pi beli kat rumah
rumah persendirian di tepi sungai sarawak,yang memang depa freshly buat kek
lapis tiap hari kat situ,dan kita pilih je lah mana kek yang kita nak.Terbaik
dari oven kan gitu....freshly bake!
Bagi yang
tak berpeluang ke Sarawak,dan tersangatlah rajinnya buat kek,ni KF serta kan
resepi kek lapis berempah mak KF yang femes tu.(Femes tau,tiap kali nak raya
posa,beratus ratus tempahan mak KF dapat,dari sekitar JB and Singapore).Cuma KF
je yang malas nak buat he he!
KEK LAPIS
REMPAH IBUKU...
BAHAN-BAHANNYA
1. 2 buku
butter
2. 20 biji
telur grade AA ( Ambil cuma 8 biji putih telur,dan buang 12 biji putih
telur....tapi janganlah buang..kan.Membazir tu,boleh buat pavlova dengan putih
telur,betul tak...).Kuning telur semua guna ,jangan di buang ya mak jah,mak
kiah,mak esah semua..
3. 10 aun
gula castor
4. 6 aun 3
tepung kek
5. 2 camca
teh rempah kuih lapis ( boleh di beli dimana-mana kedai jual barangan kuih)
6. 1 sudu
makan penuh ovalette
7. 1/3 tin
susu pekat manis
CARA-CARANYA:-
1. Pukul
butter,susu dan rempah kek hingga
betul-betul putih gebu.Kemudian keluarkan bancuhan (A) ni dari mangkuk pemutar.
2. Cuci
bersih mangkuk pemutar.Lap hingga betul-betul kering.
3. Masukkan
putih dari 8 biji telur tadi dan putarkan hingga jadi merangue.Terbalikkan pun
tak jatuh.
4. Barulah
boleh masukkan gula castor,kuning telur dan ovalette .Putar sampai adunan jadi
betul-betul pekat,likat dan bukan sekadar kembang(Tekstur adunan ni macam
adunan bahulu lama,maksudnya adunan tu susah jatuh)
5. Sekarang
baru boleh campur adunan ni dengan adunan (A) tadi.
6. Last
step,masukkan tepung dengan cara di ayak ke dalam adunan tadi dengan
perlahan-lahan sampai habis.
CARA
MEMBAKAR...
1. Guna api
atas bawah bersuhu 250'c.
2. Ambil 3 sudu
makan adunan,dan ratakan jadi satu layer di dalam loyang pembakar.Bakar.
3. Bila
layer ni dah cukup masak kuning,keluarkan dari oven.
4. Tutupkan
api bawah,cuma tinggalkan api atas sahaja.
5. Letak
lagi 3 sudu makan adunan,ratakan.Bakar.
6.Masak
kuning cantik.Keluarkan,dan ulang proses tadi hingga habis!!!!
No comments:
Post a Comment