Hari ketiga, pagi ni kita ke Cibaduyut. Orang kata jaket-jaket kulit dan
barang-barang kulitnya cantik dan murah. Tetapi bila KF belek2, tengok2, kirai2,
hemmm... tak de yang berkenan di hati. Tapi taklah... buang masa ke sana, kita
berjalan ni untuk meluaskan pandangan dan melihat kehidupan tempat orang...kan,
bukan untuk bershopping. Jadi ada sesuatu yang menarik di cibaduyut ni, KF tengok ada banyak ubi-ubi kayu yang telah
dikupas kulitnya bergantungan di kereta-kereta sorong, dan ada juga diletak di
dalam raga buluh. Ubi-ubi tu tidak dipotong pendek, ia dikupas bersih ikut
panjang mana ubi tu lah. KF yang musykil, bertanya pada pak supir, ubi tu dah
siap masak ke? Dia kata, ada yang belum
dimasak, tetapi kebanyakannya dah dijadikan macam tapai, sedap dia kata. KF tak
berani beli, cuma suka tengok sesuatu yang lain dari di tempat kita.
Then, kita meneruskan perjalanan ke Rumah Tas, Terminal Tas, Blossom,
The Secret, Toko Tiga ( ni adalah beberapa nama factory outlet yang sempat dikunjungi
). Rumah Tas, tempat di mana dijual handbag2 berjenama. Rasanya kebanyakannya
tiruanlah. KF tak beli apa-apa pun,
sekadar menjejak kaki dan nak tahu apa yang ada di sini. Ok lah, rasanya kat
Malaysia pun banyak handbag tiruan, ya dok.
TOKO TIGA...pula tempat seluar jeans. Jenama-jenama seperti Levis, Lee
Cooper dan entah apa lagi boleh didapati di sini. Cantik jugak interior design
dalam tu, sambil tunggu tukang jahit potong dan repair seluar kekanda KF, KF
merehatkan kaki, menghayati kicauan burung dan leka melihat ikan dan kura-kura
di dalam kolam buatannya.
BLOSSOM...KF suka tempat ni. Baju- baju budak dalam ni cute2. Barang-barang dalam ni pun comel2, budak-budak
pompuan sukalah kot kalau masuk dalam ni. T'shirt2 berjenama untuk budak2 murah, jadi belilah
sikit untuk anak-anak.
THE SECRET....well..well, tempat ni sangat elegant sekali!!! Ramai orang
Malaysia suka Rumah Mode...dari apa yang KF baca di blog2 sebelum ni, tapi KF
lagi suka The Secret ( my personal opinion ya ). The reasons are, susun aturnya
lebih menarik, kemas dan classy. Orang pun tak pack macam di Rumah Mode. Ada
little garden dan foodcourt kat tengah kawasan T.Secret ni, sweet place, dari
taman kecil tu kita nampak tangga, naik dan jumpa tempat beg2 cute pulak. Sangat
menarik! i luv it!...( for my crackedpotfriends, kalau ke Bandung dan tak cukup
masa, boleh abaikan Rumah Tas dan Terminal Tas, pi The Secret sudah cukup ). Oh
ya...kat bahagian ni bukan ada beg je, hairband, klip rambut blink2, cute2
stuff pun ada. Memang suka tempat ni.
Last place to visit, Paris Van Java. Selalu terpandang, kalau kita pi
jalan-jalan kat Malaysia, selalu tengok orang pakai t'shirt yang tertera Paris
Van Java, Bandung. Huisssh...best sangat ke tempat ni, selalu jumpa kat shirt
orang. PVJ ni ialah shopping complex yang famous, barang-barangnya mewah,
kat dalam tu ada satu part yang kita
seolah berasa berada di Johor Premium Outlet
JB. KF jumpa dua kedai yang KF suka. First, kedai selipar jepun...hah! Kedai selipar jepun je....ye cik adik kakak,
selipar2 dalam ni comel2! Tak jumpa
tempat lain. Kalau handbag tiruan ke, shirt berjenama ( tiruan ke ) , bersepah kat Malaysia kan. Tapi
kecomelan selipar2 ni rasanya tak jumpa lagi. Produk ni ada facebook rasanya,
dari apa yang tertera di paperbag dia yang comel ni...nama produk ...khakikakiku.
So belilah untuk anak-anak ole2 dari Bandung, selipar ???? Heh! heh!
Sungguh kurang asam, selipar jepun je kan...Oit! jangan pandang sebelah mata je
tau, seliper pun melayang dalam 260,000 ribu rupiah ( hampir seratus hinggit
kot ).
Second place, kedai gula2, "STICKY". Kedai yang sangat sangat
comel. Di hias dengan candy cane, rasa ceria dan muda semula di dalam kedai ni.
Keistimewaan di sini, ada demo buat sweets tu depan mata kita. Kat every sweets
tu ada gambar atau tulisan, seperti i
love u, gambar smiley face, macam-macam. Cawangannya ada di Pavillion, KL. Gula-gulanya
ada berbagai perisa dan sedap. Boleh beli sebagai ole-ole untuk keluarga dan
sahabat handai.
Memandangkan hari pun dah gelap, rasanya cukuplah lawatan sambil belajar
kita , perut pun dah berbunyi. Malam tu kami makan malam di Kartika Sari.
Kartika Sari ni ialah kedai yang jual brownies dan dessert yang sangat terkenal
di Bandung. Tujuannya pergi malam ni , sebab nak belek2 dulu apa yang akan kami
beli esok harinya sebagai ole2 untuk family di Melaka. Rupa-rupanya di tingkat
2 kedai dessert ni ada foodcourt. Senang cerita makan kat sini je lah. Menu
makanan semuanya nampak sedap, tapi KF dan kekanda makan iga bakar lagi dan jus
durian.
Mesti ada yang tertanya kenapa tak makan masakan padang. KF tak berani
nak makan sebab perut KF sensitif, masakan padang selalunya berasaskan santan dan tak tahu bila dimasaknya. Lagi satu, lauk-lauk
tu dah di letak di pinggan-pinggan kecil terlebih dulu, maka takutlah ada
makhluk yang telah berkenan dan terbang ke atas makanan tu terlebih dulu.
Tetapi peringatan, ini pendapat peribadi, jangan ikut, terpulang pada selera
masing-masing dan tahap kesensitifan perut anda. Ok.. dah kenyang dan pasti
esok pagi-pagi jam 8.30 kami akan ke sini untuk membeli set brownies. Di dalam
satu kotak set brownies ni ada perisa badam, cheese dan chocolate cips. Harganya
44 ribu rupiah ( dalam 15 hinggit ). KF juga beli pisang bollen, sejenis pastry
yang diletak inti pisang dan cheese di dalamnya, bagi KF tak berapa enak ( masa
kat rumah baru rasa ) dan juga durian
bollen. Bagi hantu durian, mesti suka dengan durian bollen ni. Ia juga sejenis
pastry yang dipenuhi isi durian dan cheese. Sangat sedap! Rugi tak rasa kalau
ke sini.
Maka berakhirlah episod di Bandung ini. Bagi yang belum sampai ke
Bandung dan teringin nak makan brownies,
KF share satu resepi mudah yang diberikan oleh sepupu KF.
CHOCOLATE BROWNIES
225 grm butter
100 grm plain chocolate
250 grm granulated sugar
4 biji telur
175 grm tepung gandum
1 tsp vanilla esen
1/2 tsp garam
75 grm milk chocolate
75 grm kacang ( badam ke, apa2 kacang pun
boleh )
CARA2
1. Cairkan coklat dan butter dengan cara didihkan
air dan gunakan mangkuk steel dan cairkan coklat n butter ni di atas air panas
tadi dalam mangkuk steel tu ( teknik double boiler ). Asingkan, biar sejuk
dalam 10 minit.
2. Bila dah sejuk, putar dengan telur, masuk
sebiji sebiji.
3. Sekarang guna teknik manual je, masuk
tepung, vanilla dan garam. Gaul sebati.
4. Dah sebati, hancurkan coklat dan kacang ke
dalam aduanan.Bakar pada 180' c sampai masak.
P/s: Kalau dah masak brownies ni, buatlah topping dia kalau rajin. Kalau
malas cairkan je apa2 milk chocolate
yang kita ada kat rumah dengan whipped cream guna teknik double boiler tadi,
jadi dah.Tuang atas brownies dan wow! sedapnya nampak ! Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment